מתי הזמן הנכון לחתום על הסכם ממון
דיני נישואין וגירושין, זכויות רכוש ודיני הממון – הדברים הללו היו מעולם מורכבים ומאתגרים. גם כיום הם נחשבים למורכבים ורחוקים מלקבל מענה בחוק היבש. אי לכך, רבים וטובים בוחרים ובוחרות כיום לחתום על הסכמי ממון, כדי למנוע בעיות בעתיד. הסכמים אלה נותנים ביטוי מפורש לרצונם החופשי. אך מה לגבי העיתוי? נסביר לגבי משמעות ההסכם ומתי רצוי לחתום עליו.
מהותם של הסכמי ממון בנישואין
בבסיס הרעיון של הסכמי ממון עומד העיקרון הבא. זהו עיקרון שגורס כי רכוש וכסים שנצברו לפני הנישואין, נשארים במקרה של גירושין או פטירה בידי בן הזוג שקנה אותם או ירש אותם. לעומת זאת, נכסים ורכוש שנצברו במהלך הנישואין מתחלקים שווה בשווה. עם זאת, ישנם מצבים שבהם הדברים הולכים ומסתבכים, במיוחד אם מתגרשים והדברים לא נעשים ברוח טובה או שיש אי הסכמות לגבי שווי של רכוש כזה או אחר. או אז, מברר שניסוח הסכם ממון שעליו הוסכם עוד לפני הנישואין, הוא לא רק מועיל אלא חיוני.
התאמת חלוקת הנכסים לצרכים שלכם
זוגות הרואים לנגד עיניהם חלוקת רכוש שאיננה על פי החוק היבש, צריכים לשקול ברצינות עריכת הסכם ממון. זה רלוונטי במיוחד במצבים שבהם יש פערים גדולים בהכנסה, אם יש צפי לקבל ירושות משמעותיות או שקיימים התחייבויות קודמות כמו מזונות לבני זוג קודמים. הסכמי ממון מבטיחים כי האינטרסים של שני הצדדים נשמרים באופן מוסדר מראש. הסכם ממון יכול למנוע סכסוכים עתידיים במקרה של גירושין, כאשר נכנסים לתמונה היבטים רגשיים. ההסכם יכול לקבוע מבעוד מועד איזה רכוש יקבל מי, וגם מי מפנה את בית המגורים ועוד. כך, הסכם מוקדם יכול למנוע מאבק משפטי ארוך, מתסכל ויקר.
איך לאשר הסכם ממון
הטוב ביותר יהיה לערוך הסכם עוד לפני הנישואין, אולם אפשר לעשות זאת גם לאחר נישואין ודווקא כאשר הראש צלול ואין סכסוכים. עריכת הסכם בנוגע לנכסים טרום נישואין מביא לבהירות ומונע סכסוכים עתידיים. על ידי פירוט מפורש של הנכסים וההון של כל אחד מהצדדים לפני הנישואין, הסכם ממון יכול להפחית חילוקי דעות במקרה המצער של פרידה. כדי שהסכם יהיה מחייב מבחינה משפטית, עליו להיות מאושר על ידי בית משפט לפני הנישואין.
גמישות בהסכמי ממון, יש דבר כזה?
ניתן להניח ובמידה רבה של צדק כי הסכמי ממון אינם גמישים או משתנים עם הזמן, לפחות לא מאליהם. כדי לשנות או לבטל הסכם כזה, יש צורך בתיקון בכתב ובאישור בית המשפט. אבל אפשר להתגבר על כך. הסכמים נבונים יכולים לכלול סעיפים גמישים כדי להתאים לנסיבות משתנות לאורך הזמן, כמו מה קורה אם נולדים ילדים. ניתן גם להגדיר שסעיפים מסוימים יכנסו לתוקף או יתבטלו, לאחר כך וכך שנים של נישואין משותפים. עוד חשוב להבין כי הסכם ממון אינו מחליף צוואה. לייעוץ נוסף, עו”ד אילן גבע עומד לשירותכם.