4 דגשים על חלוקת רכוש בגירושין
גירושין הם תהליך לא פשוט, הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית. מדובר לא רק בהיפרדות של בני זוג שחיו חיים משותפים אלא גם בהפרדה של ענייני רכוש, ובמילים אחרות, חלוקת רכוש. הליך חלוקת הרכוש נשען על מסגרת משפטית מורכבת, שנועדה להבטיח הגינות והוגנות, אך לעיתים עלולים להיווצר מצבים די מסובכים. להלן דגשים חשובים לעניין חלוקת רכוש בגירושין, שתמיד טוב להכיר.
הלכה ומשפט ישראלי מודרני: ניגוד בגישות
חלוקת הרכוש בגירושין בישראל מחדדת את יחסי הגומלין בין המשפט ההלכתי לבין המשפט הישראלי האזרחי המודרני. בעבר הרחוק, ההלכה העניקה לבעל את כל הרכוש, וחייבה אותו לשלם לאשתו את הכתובה ולפרנס את ילדיו. עם זאת, למעט מקרים מסוימים, החוק הישראלי המודרני, מחייב חלוקה שווה של הרכוש המשותף. גישה זו מהווה שינוי משמעותי מההלכה היהודית המסורתית, המדגישה שוויון והוגנות בחלוקת הנכסים. בעניין זה, בתי הדין הרבניים “יישרו קו” עם פסיקת בית המשפט העליון בישראל וכיום גם הם פועלים לפי החוק ולא על פי ההלכה.
יחד עם זאת, הדברים רחוקים מלהיות פשוטים.
מסגרת חוק יחסי ממון
הבסיס של חלוקת הנכסים והרכוש בגירושין בישראל הוא חוק יחסי ממון. חוק זה נועד לאזן בין זכויותיו של כל אחד מבני הזוג בנכסים שנצברו. ככלל, החוק מכיר בבעלות אישית על נכסים שנרכשו לפני הנישואין, או כאלה שניתנו באמצעות ירושות ומתנות במהלך הנישואין. המשמעות היא שבהיעדר הסכם ממון, חלוקת הנכסים מתבצעת בהתאם להוראות החוק היבש, מה שעלול ליצור עוותים שונים ביחס למצבים המתקיימים במציאות ובדינמיות ההפכפכה של החיים. יש לציין כי על ידי הסכמה משותפת מבעוד מועד, יכולים בני זוג יכולים להסכים על הסדרים הראויים בעיניהם, לגבי חלוקת נכסיהם הכספיים, כך שהחוק לא יחול ככתבו וכלשונו במקרה שלהם. ההסדר נועד על פי רוב, למקרה של פרידה (בהסכמה או בלי הסכמה) או מקרה של פטירה. אם אין הסכם מבעוד מועד, הרי שההגדרה בחוק תהיה זו הקובעת.
איזון משאבים בגירושין
תהליך “איזון המשאבים” הוא בעל משמעות נרחבת בחלוקת הנכסים בעת גירושין. תהליך זה כרוך בהערכת שווי מקיפה של הנכסים של בני הזוג יחד ושל כל אחד מהם בנפרד. האיזון צריך להתבסס על הערכה הוגנת. חלוקת הנכסים כפי שמגדיר החוק, עשויה לכלול תוספות שאנשים לא תמיד מביאים בחשבון. כך למשל קרנות פנסיה וזכויות נוספות. נכסים מסוימים כמו רכוש שנקנה לפני הנישואין, מתנות וירושות, לרוב לא נכללים בתחום איזון המשאבים שאליו מכוון החוק. אולם, כפי שמסביר עו”ד אילן גבע, המצב במציאות רחוק מלהיות מכוסה על ידי החוק היבש ולכן, זו הסיבה שסכסוכים בנושא זה הופכים למאוד נפוצים בקרב מתגרשים.
חשיבות הייעוץ המקצועי
בהתחשב במורכבות ובהשפעה של חלוקת הרכוש בגירושין, ייעוץ מקצועי הוא בעל משמעות שלא תסולא בפז. עורך דין שבקיא בהיבטים פיננסיים וחוקיים יוכל להסביר לכם באריכות לגבי השלכות המשפטיות וההשפעה הפיננסית ארוכת הטווח במקרה שלכם. לעיתים אפשר לשלב בתהליך יועצים כלכליים או שמאים שמסייעים להעריך את שווי הרכוש, במיוחד אם אין הסכמות בעניין. במיוחד כאשר מדובר בבני זוג שצברו רכוש ונכסים רבים או מורכבים, לייעוץ המקצועי יש משמעות עצומה. לקבלת ייעוץ פרטני, פנו לעו”ד אילן גבע, מומחה בתחום דיני המשפחה.