חשיבות הקשר עם שני ההורים הגרושים לטובת הילדים – זמני שהות
גירושין הם תהליך מסובך, סבוך ולעיתים ארוך למדי. תהליך הגירושין משפיע לא רק על בני הזוג אלא גם, ואולי ביתר שאת, על הילדים. אחת הסוגיות המרכזיות בגירושין עבור ההורים זו שאלת זמני השהות (מה שבעבר היה נהוג לכנות “משמורת”). חשוב להתייחס לכך ברצינות, שכן הדבר משפיע באופן מובהק על הילדים (והשפעה גדולה במיוחד ככל שהילדים קטנים).
מהם זמני שהות עם הילדים לאחר הגירושין?
בעבר נהגו בתי המשפט ובמיוחד כאשר הילדים היו מתחת לגיל שש שנים, לתת באופן כמעט אוטומטי את הילדים למשמורתה המלאה של האם.
עם הזמן השכילו גם בתי המשפט להבין כי לאב יש מקום לא פחות חשוב ממקומה של האם בחיי הילדים וכי לעיתים האב הוא דמות הרבה יותר דומיננטית בחיי הילדים מאשר האם.
בעקבות זאת השתנתה הפסיקה הנוהגת וכיום נהוג ברוב המקרים לקבוע משמורת משותפת כאשר זמני השהות של הילדים אצל הוריהם שווים או כמעט שווים.
למונח “משמורת” נותרו מספר שימושים יותר טכניים במהותם, כמו לדוגמה, מי מן ההורים יקבל את קצבת הילדים המשולמת ע”י ביטוח לאומי ולאיזה אשור מגורים (מבחינת בתי ספר) הילדים ישויכו.
מעבר לאמור לעיל, החלטות מהותיות בנוגע לילדים כמו לדוגמא, טיפולים רפואיים, ענייני חינוך שונים וכו’ ייקבעו במשותף על ידי שני ההורים שהם האפוטרופוסים הטבעיים של הילדים, גם לאחר גירושי הצדדים, למעט מקרים מאוד מיוחדים.
זמני שהות עצמם ייקבעו בהתאם ליכולתו של כל אחד מן ההורים לספק טיפול נאות וכאשר מערכת היחסים הקיימת בין הורה לילד גם היא תילקח בחשבון, וכאשר הילדים בוגרים, גם רצונם של הילדים יילקח בחשבון.
חשיבות ביקור הורים ושמירה על קשר עם שני ההורים
ביקורים סדירים וקשר שוטף עם שני ההורים תורמים באופן עמוק ליציבותו הרגשית של הילד ולהתפתחותו. החוק מכיר בכך ומעודד שמירה על מערכת יחסים בריאה עם שני ההורים לאחר הגירושין. קביעת זמני השהות הם בדרך כלל חלק חשוב מהסכם הגירושין, כאשר המטרה היא להבטיח שהילדים יבלו זמן איכותי מספק עם שני ההורים, גם עם ההורי שאינו המטפל העיקרי. הסדר זה מחזק את הרעיון שלמרות שהקשר הזוגי מסתיים, האחריות ההורית נמשכת והיא חשובה מאוד ובעלת ערך. לטובת תחושת הביטחון והיציבות של הילד, נחוצים קשרים רציפים וקבועים עם שני ההורים גם יחד. זאת ללא שום קשר לטיב מערכת היחסים בין ההורים.
מהם זמני שהות שווים עם האם והאב ולמי זה מתאים?
זמני שהות שווים פירושם שהילדים נמצאים בחזקת כל איחד מן ההורים זמם שווה פחות או יותר. הסדר מהסוג הזה הוא הגיוני כאשר ההורים ממשיכים לגור בסמיכות יחסית זה לזו, על מנת למנוע את הצורך בנסיעות ארוכות בבקרים מבית ההורים למוסדות הלימודים בהם הילדים לומדים ועל מנת לאפשר לילדים להישאר בקרבה יחסית לסביבה התומכת כמו, חוגים לאחר שעות הלימודים וחברים, גם כאשר הם עוברים מבית לבית.
גם אם בסופו של יום הסדר של זמני שהות שוויוניים לא מתאפשר בעיקר לנוכח המרחק הרב בין בית האב לאם, הדבר אינו גורע מזכויותיו של ההורה אצו הילדים נמצאים פחות זמן, להיות חלק מהותי בחיי ילדיו ובקבלת החלטות מהותיות לגביהם.
זמני שהות שוויוניים יהיו הדרך הנכונה עבור הילדים במיוחד כאשר כל אחד מן ההורים, משכיל להבין את חשיבותו של ההורה השני בחיי הילדים. גישה זו פועלת בצורה הטובה ביותר כאשר להורים יש מערכת יחסים שיתופית והם יכולים לכל הפחות להסתדר ביניהם כאשר מדובר באינטרס של הילדים.
זמני שהות משותפים מתאימים להורים המוכנים לעבוד יחד לטובת הילדים, למרות חילוקי הדעות האישיים ביניהם. זה דורש רמה גבוהה של מחויבות וגמישות. כאשר ההסדר מצליח, הוא מספק לילדים סביבה יציבה ובונה.
רוצים להתנהל בצורה מאוזנת, חיובית ומוצלחת מבחינת זמני השהות עם הילדים שלכם? רוצים להבין עוד מה כדאי להביא בחשבון בנושא זה? התייעצות עם איש מקצוע בעל ידע וניסיון תעזור לכם. עו”ד אילן גבע יסייע להבטיח כי טובת הילד וזכויות ההורים מטופלים כראוי.